вторник, 2 юни 2009 г.

Последни новини: НАО "Галилео Галилей" оцеля

ДЕТСКИ ПРАЗНИК „УСЕЩАНЕ ЗА ВСЕЛЕНАТА”-беше проведен на 01 ЮНИ 2009Г. По инициатива на НАО „Галилео Галилей”, със съдействието на РИО на МОН и Отдел „Образование”-Силистра и финансовата подкрепа на Е.ОН- България

Една световна идея: През 2009 година, посветена на астрономията, в целия свят се планират и провеждат глобални инициативи, целящи:

  • да се даде шанс и възможност на всички хора на Земята да участват във вълнуващата научна и технологична революция, започната от Галилей;
  • да почувстват вълнение от собственото си откритие, чрез наблюдение през телескоп и да изпитат удовлетворение от полученото знание за Вселената.

Това ще помогне на хората да осъзнаят своето място във Вселената и да получат собствено усещане за нейната красота.

Основен акцент на тези инициативи са младите хора.

Чрез подобряване на формалното и неформалното обучение по астрономия в училища, научни центрове, планетариуми и музеи ще се осигури поглед към науката и работата на изследователите и по такъв начин ще се стимулират младите хора за професионална реализация в областта на природните науки и технологиите.

Една от ключовите инициативи „Усещане за Вселента” предвижда повеждането на Детски празници, на който чрез игри, песни и рисунки деца деца на възраст 7-12 год. да покажат своето усещане и да изразят своето отношение за красотата, хармонията и грандиозността на Вселената.

Организация: Дейно участие при организирането на празника взеха общински служители от Отдел „Образование”: г-жа Атанаска Атанасова, ........, Директорът на НАО „Галилео Галилей” г-жа Марлена Любенова, Нели Иванова - учител в НАО, г-жа Йорданка Маринова - преподавател в ЦУТНТ и ученици-кръжочноци в НАО. Инициативата стана възможен благодарение на финансовата подкрепа на Е.ОН- България, които предоставиха 1000 лева за материали и награди и Община Силистра осигурила ...... лева за озвучаване и сценични изяви на малките деца от нашия град.

Място на провеждане: Централен площад –гр. Силистра.

Време на провеждане: 01. 06. 2009г., от 09.00 часа

Начин на провеждане: След разпространение на регламента и условията за участие, всички заявили желание за участие, бяха поканени на посещение в НАО (27-30 май 2009г., по предварителна заявка на тел: 824139 ), от където да почерпят идеи и вдъхновение. В деня на празника бяха обособени щандове /спирки /мисии и др., тематично обособени, според всяка от планираните дейности, така че да се осигури максимално най-голям обхват от интересите и желанията на децата за изява. Бяха подготвени и разпространявани брошури с информация в помощ на онези, които проявяват траен интерес към астрономията и биха желали да оплзотворят сободното си време, като развиват тези си интереси и задълбочават знанията си за заобикалящата ни, но все пак толкова далечна и необозрима Вселена.


Дейности, щандове и изяви:

· Дефиле с космически, карнавални костюми: Деца от 6 детски градини атрактивно облечени като ”Двойници на известни учени”, „Извънземни”, „Космически обекти” и др. взеха участие в празнично трилъчево дефиле, чийто финал на Централния градски площад даде ефктно начало на този празник.

С невероятни костюми на извънземни жители се представиха участниците в астрогрупа "Звезден пътешественик" 5 клас, към НАО "Галилео Галилей"- ученици от 5б клас на ОУ "Св. Св. Кирил и Методий": Димитър Плугаров, Симона Димитрова, Кристиана, Мая Манолова, Теодора Димитрова, Нора Христова


  • Спирка „Аз рисувам Вселената”: Конкурс за детска рисунка върху асфалт “Небесно огледалце” и комикс върху тапет “Космически приключения” (филм за астрономическия телевизор в НАО). Децата с извени заложби в изобразителното изкуство и техните учители, намериха поле за изява.
Отговорници: Членове постоянно действащ през учебната година на Астроклуб "Персей" към НАО: Росица Димитрова (10 клас, ПМГ), Джулия Неделчева (9 клас, ЕГ), Богомил Липчев (10б клас, ПМГ)

  • Спирка „Космическа мисия: Познание”: Състезателни кръстословици и судоку.
Отговорници за провеждането и съставители : Членове постоянно действащ през учебната година на Астроклуб "Персей" към НАО: Калоян Събчев (ПМГ), Ива Стоянова (ЕГ)
  • Спирка „Забавни демонстрации”: Ще бъдат демонстрирани опти Из интергалактическото менюто на “Ресторант на края на Вселената”
Отговорници: Членове на постоянно действащи през учебната година групи към НАО "Звездни изследователи" 5-8 клас, "Занимателна астрономия" 4 клас:
Вирджиния Михайлова (7 клас, ОУ "Иван Вазов") -"Дупка в ръката"
Пресияна Хараламбиева (5 клас, ОУ "Св. Св. Кирил и Методий") - "Скривалище зад огледало"
Преслава Йорданова (6а клас, ОУ "Иван Вазов") - "Спектър от перце" и "Духче в замъка"
Ивета Аврамова (6а клас, ОУ "Иван Вазов") - "Спектър от перце" и "Духче в замъка"
Галина Иванова (6а клас, ОУ "Иван вазов") - "Слънчев спекър"
Ива Иванова (4г клас, ОУ "Иван Вазов") - "Водна роза", "Клоун на равновесието"
  • Спирка „Космохимия”
  • Изложба от макети и уреди и Демонстрационно моделиране “Знам и мога”- окраса за детската стая и забавни детски играчки; изработване на космическа ракета и совалка, марсиански вседеход и нанороувър, слънчева печка, слънчев часовник, съзвездия, планетата Сатурн и др.
Отговорници за провеждането : Членове на постоянно действащи през учебната година към НАО групи "Занимателна астрономия" 4 клас, Астроклуб "Персей" - 9- 13 клас, :
  • Наблюдение с телескоп на Слънце и земни обекти.
Отговорници за провеждането : Членове постоянно действащ през учебната година на Астроклуб "Персей" към НАО: Пламена Еникова (10 клас, ПМГ) - наблюдение с телескоп
Лора Абед Ал-Уахаб (10 клас, ЕГ) - Наблюдение и регистриране на видимото денонощно движението на Слънцето по небосвода, с цел определяне на радуса на Земята
  • Снимки от празника може да разгледате тук:

Няма коментари:

Публикуване на коментар